Det er de færreste som treffer blink på første forsøk når de skal finne et billig forbrukslån. Skal du unngå å kaste bort penger på et lån som ikke er konkurransedyktig, må du søke hos så mange banker som mulig. Her viser vi deg hvordan du får oversikt over markedet for forbrukerfinansiering.
Derfor er god oversikt viktig
Du finner neppe det billigste lånet i den første og beste banken du kommer over. I så fall har du flaks. Variasjonene i hvilke rentetilbud du får kan være store fra bank til bank, og antallet banker med forbrukslån er høyt.
Totalt finnes det minst 25 nisjebanker i landet som tilbyr forbrukerfinansiering uten krav til sikkerhet. Dette kommer i tillegg til de mange sparebankene som også har lån til forbruk (merk deg at det ikke er alle sparebanker som låner ut uten sikkerhet).
Skal du finne det billigste alternativet, må du nødvendigvis innhente mange tilbud.
Spørsmålet er da: hvor får du oversikt over bankene?
Sammenligningssider på nett
En av de beste metodene for å få oversikt er å finne nettportaler som fokuserer på forbrukerfinansiering. Slike sider finnes det mange av, men alle er ikke like gode.
En av de bedre er Forbrukslån.no, en sammenligningsside som har grundige omtaler av de beste bankene. Der finner du også tilsvarende omtaler av såkalte låneagenter, en type selskap vi tar for oss i det siste avsnittet. Denne nettsiden har i tillegg en del gode artikler om ulike typer lån, med tips og råd som kan være nyttige.
Dersom formålet med lånet ditt er refinansiering av annen gjeld, kan du finne oversikt over aktuelle banker blant annet på Refinansiere.net. Siden drives av samme selskap som eier forbrukslån.no, men fokuserer på nettopp refinansiering. Der også finner du omtaler og nyttige artikler, i tillegg til god oversikt over aktuelle banker og låneagenter.
Forbrukerrådets nettside – Finansportalen
Det er også ganske kurant å sammenligne ulike bankers lånetilbud på Finansportalen. Dette er en tjeneste som drives av Forbrukerrådet, og som har oppdatert informasjon om rentenivåer, lånesummer, og lignende. Det er ikke bare forbrukslån du finner oversikt over der, men også billån, boliglån, forsikring, spareprodukter, og så videre.
Et lite aber med Finansportalen er at selve oppsettet ikke er så oversiktlig. Søker du for eksempel på banker med forbrukslån på en viss sum, får du opp mange sparebanker som ikke er aktuelle med mindre du har pant å stille med. Noen av sparebankene låner heller ikke ut til personer som ikke er kunder der fra før, for eksempel med boliglån i banken.
Snarveien til mange lånetilbud
Årsaken til at vi mener det er fint å også ha oversikt over låneagenter, er at disse gjør søknadsprosessen enklere om du vil. En låneagent er et selskap som samarbeider med mange banker, og videreformidler din ene søknad til disse.
De beste agentene innhenter kanskje så mange som 15 til 20 tilbud. Du taper ikke tid, og tjenestene deres koster deg ingenting. Gode agentselskap har i tillegg rådgivere som hjelper deg med søknadsprosessen, og som er behjelpelige dersom du har spørsmål underveis.
Renter og lånesum på forbrukslån
Å innhente mange tilbud er viktig uansett hva du låner til, og dette gjelder spesielt på forbrukslån. Mens spennet mellom lave og høy renter på boliglån og billån ofte er på kun et par prosentpoeng, er det tilsvarende spennet på forbrukslån på 15% og mer.
Et billig lån til forbruk har nominelle renter ned mot 5% til 6%, mens et dyrt kan ha renter på over 20%. Dette vil utgjøre mye penger, selv når lånesummen er lav.
Den viktigste faktoren for hvilke renter du får er hvilken kredittscore du har, og betalingsevnen din. Anser banken at økonomien din er solid, med lav risiko for mislighold, vil du få bedre rentetilbud enn om det skulle stå dårlig til på denne fronten. I tillegg kommer variasjonene mellom bankene.
Andre ting du bør sette deg inn i
Når du vurderer de ulike bankene, er det et par andre momenter du bør sette deg inn i, ved siden av hvilke rentenivåer banken har.
Her er noen tips om hva du bør se etter:
- Hvilke lånesummer tilbyr banken? – Det finnes banker med lån fra 5 000 og opp til 500 000 kroner, og det finnes banker som låner ut maksimalt 20 000 kroner. I mellom disse lånegrensene finner du alle slags variasjoner. Dermed er ikke alle aktører nødvendigvis aktuelle i forhold til lånebehovet ditt.
- Aksepterer banken medlåntaker? – En medlåntaker er en person du låner sammen med. Fordelen er at dette øker bankens sikkerhet, og dermed er det større sjanse for at lånet innvilges. Rentetilbudene blir også ofte bedre.
- Tilbyr banken låneforsikring? – Dersom du har et utsatt yrke, har dårlig helse, eller på annet vis risikerer å tape inntektsevnen, bør du vurdere å forsikre lånet. Dette er spesielt aktuelt for personer med forsørgeransvar.
- Tilbyr banken avdragsfritak? – Det kan være greit å ha et avbrekk i avdragene når økonomien er stram. Husk likevel at dette bør du unngå. Lånet blir dyrere fordi rentene løper lenger, i tillegg til at du må som regel betale et gebyr for å få avdragsfritak.
- Spesielt for låneagenter – Skal du søke via en låneagent bør du sjekke hvilke banker agenten representerer. Dersom det mangler banker der som du også vil ha tilbud fra, søker du direkte til den banken det gjelder. Du bør unngå å søke via to agenter, fordi agentene kan komme til å representere noen av de samme bankene. Dette for å slippe forvirring og uklarheter om hvilken søknad banken skal forholde seg til.